Om Oss

Samt Årets Show Brasse, Junior Brasse

Arbetande Brasse och Veteran Brasse 2019

Årets Terrier Brasileiro

Uppfödare 2019

Uppfödardiplom x 2

Enda uppfödaren i Sverige av Terrier Brasileiro

Välkommen till Zoli-Dares Kennel!

Mitt namn är Annika Eriksson och jag startade Zoli-Dares kennel 2007.


Namnet kommer ifrån ordet solidaritet: Kamratanda, sammanhållning, gemensamt ansvar och lojalitet.

Ord som för mig är viktiga i det vardagliga livet med hundarna. Så det får även spegla sig i min uppfödning.

 

Mitt hundliv började redan som sju år gammal när familjen hämtade hem vår första hund, en Golden Retriever vid namn Copper som då var elva år gammal. När han var tretton år gammal skaffade vi vår andra egna hund, en blandras mellan Schäfer och Berner Sennenhund. Hund nr 3 i familjen blev också en blandras, denna gång mellan Rottweiler och Newfoundlandshund.

 

Då blev jag "hundbiten" och visste att jag skulle skaffa egen hund en dag. Rasvalet blev en Golden Retriever född 2003. Ganska snart insåg jag att golden inte var rätta rasen för mig så hon fick flytta till släktingar i Gnesta. Hösten 2004 började jag leta efter annan ras och nu kändes valet RÄTT: en Jack Russell Terrier skulle jag ha! Olika omständigheter gjorde att jag la rasen på is 2013. Se mer nertill om Jack Russell Terrier.

 

2006 snubblade min första DSG in i mitt liv, Mira var från början en dagishund som mamma passade åt ett par i samma område medan de jobbade på dagen. Tids nog blev Mira permanentboende hos oss på Ekorrstigen då familjeangelägenheter gjorde att hon flyttade in 2008.


I och med Miras första kull valpar hos en kennel 2011 så kom Terrier Brasileiro in i mitt liv och där är jag fortfarande fast. Terrier Brasileiron äger mitt hjärta och det är lätt att det blir så. Numera är mitt huvudfokus hos Terrier Brasileiro och Dansk Svensk Gårdshunds aveln gav endast en kull, A-kullen. Se mer information om detta längre ner i avsnittet om DSG.


Utbildningar inom Hund och bakgrund till det mesta


Jag har gått Svenska Kennelklubbens Uppfödarutbildning vilken omfattar sex olika kurser:

Parning & Valpning

Anatomi

Utfodring

Genetik

Valpens beteende

Juridik


Jag har även boken parning & valpning av Barbro Eklund att gå tillbaka och läsa i för att hela tiden hålla mig uppdaterad kring vad som kan hända vid valpplanering.

 

Jag är även intresserad av hundens mentalitet så jag utbildade mig till MH figurant A & B. Min första Terrier Brasileiro har gått MH, Mentalbeskrivning Hund. Sedan 2012 finns BPH, Beteende & Personlighetsbeskrivning Hund, att tillgå och numera går alla mina avelsdjur BPH innan avelsdebut. Mål och framtidsplanen är att utbilda mig inom BPH då jag fick lägga figurant för MH på hyllan.

 

Förutom kenneln så är jag även aktiv föreningsmänniska och sitter med i Svenska Terrierklubbens utställningskommitté samt Östsvenska Terrierklubbens styrelse.


2012 drog jag igång med det som 2013 blev starten på Svenska Terrier Brasileiroklubben vars syfte är att sprida information, bevara och främja aveln i rasen bland annat genom RAS, Rasspecifika Avels Strategier och anordna träffar samt rasspecialer med för rasen auktoriserade domare.

2014 fick klubben äntligen officiell status.

Jag är engagerad i styrelsen hos min rasklubb, jag hoppas kunna få sprida kunskap om denna underbara ras och då är det viktigt att ha en rasklubb!

Så är man intresserad av rasen så är mitt tips att bli medlem i klubben! Klubben är ingenting utan sina medlemmar.

Inga medlemmar, ingen klubb.


Sedan september 2020 sitter jag med i Stockholms Kennelklubbs styrelse på ledamotspost. Ser fram emot att få möta klubbens engagerade medlemmar!

 

2007 utbildade jag mig till ringsekreterare då mitt intresse för hundutställning väcktes 2003. Maj 2008 var jag klar och sedan dess har jag jobbat minst 1 gång om året till dags dato. 

 

2018 utbildade jag mig till CUA, Certifierad UtställningsArrangör. Detta efter att varit med och arrangerat utställningar sedan 2014.

 

För att försörja mig själv & hundarna så ser jag efter människovalpar på dagarna. Jag kör även ut Husse-foder till andra kunder. Sommartid blir det mer sällan då jag aktivt ställer ut mina hundar på olika utställningar runt om i vårt avlånga land.

 

Kenneln

 

I kenneln har jag idag åtta Terrier Brasileiro - fyra tikar samt fyra hanar. Två tikar bor hemma, de andra i foderhem. Av de 8 är en veteran, dvs över 8år gammal och inte verksam i avel längre pga åldern. Sen spänner det från 5år ner till 4 månader på hundarna. Hemma har vi färgen brun. Ute på foder har vi även blå, isabella & svart.

  

Terrier Brasileiro

 

2014 startade jag uppfödningen av Terrier Brasileiro.

Hittills har det hunnit bli sex kullar födda 2014, 2015, 2016, 2018, 2019 och 2020.


2014 B-kullen, Brazilian Zamba, tre hanar

2015 C-kullen, Caipirinha Chacha, en hane & en tik

2016 D-kullen, Dazzle, två hanar & fyra tikar

2018 E-kullen, Olika adjektiv på E, tre hanar & fem tikar

2019 F-kullen, Frozen, fyra hanar & två tikar
2020 G-kullen, Golutiouz, en tik.


I B-kullen valde jag att spara Zture, en av hanarna i kullen som 2015 flyttade till en delägarfamilj. Zture tillhör numera Anneli Strand helt

 

Sen valde jag att spara Zcorpan, enda tiken i C-kullen. Hon har 2 kullar valpar sedan innan och fick 3 valpar ihop med Zture från B-kullen hösten 2020. Kontakta Karin på Kennel Sheridog för mer information.


I D-kullen född 2016 så sparade jag avelsrätten på en tik, FI SE UCH Zoli-Dares Dazzle Darla, som är en bättre kopia av sin mamma Caiza. Våren 2019 fick hon en kull valpar.

 

I E-kullen född 2018 sparade jag två blåa valpar, en av varje kön. ZvennE som är en kopia av sin pappa hamnade på foder i Gävle. Han är undersökt UA på ögon & patella samt har gått BPH.
Elza blev kvar hemma på tillväxt, är även hon hälsokollad UA på ögon & patellan samt har gått BPH. Hon är en kopia av sin mamma fast blå. Båda är dessutom MPS fria från sina föräldrar som båda är kollade fria genom DNA test.

Vid 15 månaders ålder flyttade Elza ut på foder till en familj där tanken är att hon ska bli terapihund åt dottern i familjen, vi behåller avelsrätten till en kull.


I F-kullen född 2019 sparade jag en Isabellafärgad hane med en härlig liten stubb som kallas Fenix. Utställningar gillar han & han är hälsokollad våren 2020. Han är MPS fri från föräldrarna. Sedan hösten 2020 bor Fenix i en egen familj där han får full uppmärksamhet, vilket han älskar.


I G-kullen blev valet självklart att spara ensamfödda bruna tiken Graze, tilltalsnamn Uggliz, hemma ihop med mamma Zazza.

Hittills är jag supernöjd med henne och jag hoppas kunna få visa upp henne på utställningar i framtiden. Tills vidare socialiseras hon hemma och på ringträningar tillsammans med andra hundar. Hon blir 9 månader 13/4 och efter det planerar jag att delta på en extreiörbedömning med henne.

 

Om rasen & avel

 

Målet med min uppfödning är att bibehålla dess härliga mentalitet, rastypiska exteriör och fortsatt friska hälsan hos brassarna. Jag deltar aktivt på utställningar med mina hundar och ställer ut både i Norden och Europa.


Jag ögonlyser också alltid mina avelsdjur innan avelsdebut. De kollas även för patella i samband med ögonlysningen och testas för MPS.


Hinner jag så går hundarna också BPH, Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund, innan avel.


En Brasileiro är en väldigt aktiv ras med oanade krafter som vill vara nära sin familj. De kan användas till agility, freestyle och lydnad samt massvis med andra aktiviteter. Rasen är oerhört anpassningsbar och arbetsvillig så det enda som kan stoppa dem är ägarens egna begränsningar. De är en utmärkt sällskapsras men alla hundar, oavsett ras, storlek och ålder, gillar och mår bra av all form av mental träning.

 

Med mina hundar kör jag allra mest utställningar men provar även agility, viltspår, sök etc. De tycker allt är roligt, bara matte eller husse är med!

 

Mina hundar och valpar äter Husse mat. Hundarna är försäkrade i Svedea och en egen försäkring följer med hundarna vid köp av valp/hund från samt valppaket från både Husse & Svedea.

 

Är det något man undrar så är jag bara ett mail eller telefonsamtal bort!Tidigare i KennelnDansk Svensk Gårdshund

 

Då Mira, Multich Multivinnare Fedderet's Bambi, flyttade in permanent hösten 2008 väcktes en tanke om att ställa ut henne och på debuten maj 2009 blev hon BIG 4 på en inofficiell utställning, jag blev rejält biten av utställningsbacillen!


Vi började sommaren 2009 att åka på officiella utställningar och i oktober samma år blev Mira Svensk Utställningschampion efter 3 raka cert!

 

2010-2012 var Mira flitigt utställd med flera titlar som resultat.

2011 & 2012 blev Mira mamma till två kullar och 2013 avslutade hon med att blir Årets Veteran 1 i Rasklubben För Dansk Svensk Gårdshund.


2015 gjorde vi kennelns dittills LÄNGSTA resa till Milano och Världsutställningen 2015! Med oss hem fick vi en WVW-15 (World Veteran Winner).


I kenneln har det endast blivit en kull:


2012 A-kullen, Azta & Azora Miradotter.

 

MultiCh Z-D Azta Miradotter har gått vidare i avel hos kennel Yacatis och Yacatis Tiara Aztadotter, Zia, flyttade in i kenneln 2016.


2019 tog jag beslutet att helt lägga DSG på is. Zia fick flytta till Kennel Benzelias i Luleå där hon tillfört Norrland nytt blod. Jag är otroligt tacksam för att Lena Johansson öppnade upp sitt hem för Zia, hon flyttade till fodervärd och är numera mamma till två valpkullar.


December 2019 fick Mira somna in 14år & 9månader gammal. Hon är djupt saknad här hemma!


 

Jack Russell Terrier

 

Till Juli 2013 fanns Jack Russell Terrier hos oss. Tre kullar hann det bli.


2008 Ben & Jerry-kullen 2 hanar 4 tikar

2009 Halloween-kullen 2 hanar 6 tikar

2012 Vårblommor-kullen 2 hanar 2 tikar


Jag valde att sluta med Jack Russell Terrier efter tredje och sista kullen. Flera uppfödare inom JRT fortsätter förvalta mina linjer så det är med glädje jag följer alla valpar som föds och utvecklas till vackra rastypiska JRT. Bl. a EvaLena Andersson på Kennel Norrstjärnans fortsätter med mina linjer.Copyright @ Zoli-Dares Kennel All Rights Reserved

2007-2020