Välkommen till Zoli-Dares Kennel!
Mitt namn är Annika Eriksson och jag startade Zoli-Dares kennel 2007!
Namnet kommer ifrån ordet solidaritet: Kamratanda, sammanhållning, gemensamt ansvar och lojalitet.
Ord som för mig är viktiga i det vardagliga livet med hundarna. Så det får även spegla sig i min uppfödning.
Mitt hundliv började redan som sju år gammal när familjen hämtade hem vår första hund, en Golden Retriever vid namn Copper som då var elva år gammal. När han var tretton år gammal skaffade vi vår andra egna hund, en blandras mellan Schäfer och Berner Sennenhund. Hund nr 3 i familjen blev också en blandras, denna gång mellan Rottweiler och Newfoundlandshund.
Då blev jag "hundbiten" och visste att jag skulle skaffa egen hund en dag. Rasvalet blev en Golden Retriever född 2003. Ganska snart insåg jag att golden inte var rätta rasen för mig så hon fick flytta till släktingar i Gnesta. Hösten 2004 började jag leta efter annan ras och nu kändes valet RÄTT: en Jack Russell Terrier skulle jag ha! Olika omständigheter gjorde att jag la rasen på is 2013. Men 3 härliga kullar hann det bli och andra uppfödare förvaltar numera "mina" linjer.
2006 snubblade min första DSG in i mitt liv, Mira var från början en dagishund som mamma passade åt ett par i samma område medan de jobbade på dagen. Tids nog blev Mira permanentboende hos oss på Ekorrstigen då familjeangelägenheter gjorde att hon flyttade in 2008.
I och med Miras första kull valpar hos en kennel 2011 så kom Terrier Brasileiro in i mitt liv och där är jag fortfarande fast. Terrier Brasileiron äger mitt hjärta och det är lätt att det blir så. Numera är mitt huvudfokus hos Terrier Brasileiro och Dansk Svensk Gårdshunds aveln gav endast en kull, A-kullen. Det finns andra aktiva uppfödare inom DSG som fortsätter med "mina" linjer och numera finns det barnbarns barn efter Mira!
Så 2011 började mitt liv med brasileiro genom MultiCh CIB Sofalex Oi Caipirinha Da Silva som numera bor i Vrena, Nyköping som lycklig pensionär hos en barndomskamrat till min pappa på 70+.
I kenneln finns sedan 2022 även Manchesterterrier. Vi har en tik som vi deläger ihop med uppfödaren. Hon kommer från kennel Veritas Aequitas.
Utbildningar inom Hund och bakgrund till det mesta
Jag har gått Svenska Kennelklubbens Uppfödarutbildning vilken omfattar sex olika kurser:
Parning & Valpning
Anatomi
Utfodring
Genetik
Valpens beteende
Juridik
Jag har även boken Parning & Valpning av Barbro Eklund att gå tillbaka och läsa i för att hela tiden hålla mig uppdaterad kring vad som kan hända vid valpplanering.
Jag är även intresserad av hundens mentalitet så jag utbildade mig till MH figurant A & B. Min första Terrier brasileiro har gått MH, Mentalbeskrivning Hund. Sedan 2012 finns BPH, Beteende & Personlighetsbeskrivning Hund, att tillgå och numera går alla mina avelsdjur BPH innan avelsdebut. Mål och framtidsplanen är att utbilda mig inom BPH då jag fick lägga figurant för MH på hyllan.
Förutom kenneln så är jag även aktiv föreningsmänniska och sitter med i Östsvenska Terrierklubbens styrelse sedan 2014.
Sedan september 2020 sitter jag även med i Stockholms Kennelklubbs styrelse på ledamotspost. Ser fram emot att få möta klubbens engagerade medlemmar!
2012 drog jag igång med det som 2013 blev starten på Svenska Terrier Brasileiroklubben vars syfte är att sprida information, bevara och främja aveln i rasen bland annat genom RAS, Rasspecifika Avels Strategier och anordna träffar samt rasspecialer med för rasen auktoriserade domare.
2014 fick klubben äntligen officiell status.
Jag är engagerad i styrelsen hos min rasklubb 2014-2024 med paus på något år eller två där emellan, jag hoppas kunna fortsätta sprida kunskap om denna underbara ras och då är det viktigt att ha en rasklubb!
Så är man intresserad av rasen så är mitt tips att bli medlem i klubben! Klubben är ingenting utan sina medlemmar.
Inga medlemmar, ingen klubb.
2007 utbildade jag mig till ringsekreterare då mitt intresse för hundutställning väcktes 2003. Maj 2008 var jag klar och sedan dess har jag jobbat minst 1 gång om året till dags dato.
2018 utbildade jag mig till CUA, Certifierad UtställningsArrangör. Detta efter att varit med och arrangerat utställningar sedan 2014.
2022 utbildade jag mig till Avelsfunktionär.
För att försörja mig själv & hundarna så ser jag efter människovalpar på dagarna.
Kenneln
I kenneln har jag idag tolv Terrier Brasileiro - sju tikar samt fem hanar. Tre tikar bor hemma, de andra tikarna samt fyra av fem hanar i foderhem. Hemma har vi färgen blå, isabella och svart. Ute på foder har vi även blå, isabella & svart.
I kenneln finns sedan 2022 även Manchesterterrier. Vi har en tik som vi deläger ihop med uppfödaren. Vi planerar att para henne 2025.
Hon kommer från kennel Veritas Aequitas.
Terrier Brasileiro
2014 startade jag uppfödningen av Terrier Brasileiro.
Hittills har det hunnit bli 11 kullar födda 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020, 2 kullar 2021, 2022, 2023 och 2024.
2014 B-kullen, Brazilian Zamba, tre hanar.
2015 C-kullen, Caipirinha Chacha, en hane & en tik.
2016 D-kullen, Dazzle, två hanar & fyra tikar.
2018 E-kullen, Olika adjektiv på E, tre hanar & fem tikar.
2019 F-kullen, Frozen, fyra hanar & två tikar.
2020 G-kullen, Golutiouz, en tik.
2021 H-kullen, Heartztone, tre hanar & sex tikar.
2021 I-kullen, I Am, sju hanar.
2022 J-kullen, J-adjektiv på engelska, två hanar & fyra tikar.
2023 K-kullen, Kryddor, 2 hanar & 4 tikar.
2024 L-Kullen, Adjektiv på L, 1 hane & 2 tikar.
I B-kullen valde jag att spara Zture, en av hanarna i kullen som 2015 flyttade till en delägarfamilj. Zture tillhör numera Anneli Strand helt. December 2020 parar Zture min brasilianska import Zazza, NORD UCH NO JV-19 NORD JV-19 NORD V-19 Kit Kat Do Jardim Imbui så att jag kan få in Ztures blod igen i mina linjer. Ztures mamma Tia är halvkusin med Caiza, MultiCh MultiV Sofalex Oi Caipirinha Da Silva.
Sen valde jag att spara Zcorpan, enda tiken i C-kullen. Hon bor numera hos Karin på Kennel Sheridog.
I D-kullen född 2016 så sparade jag avelsrätten på en tik, FI SE UCH Zoli-Dares Dazzle Darla, som är en bättre kopia av sin mamma Caiza. Våren 2019 blev hon mamma till F-kullen.
I E-kullen född 2018 sparade jag två blåa valpar, en av varje kön. ZvennE som är en kopia av sin pappa hamnade på foder i Gävle. Han är undersökt UA på ögon & patella samt har gått BPH.
Elza blev kvar hemma på tillväxt, är även hon hälsokollad UA på ögon & patellan samt har gått BPH. Hon är en kopia av sin mamma fast blå. Båda är dessutom MPS fria från sina föräldrar som båda är kollade fria genom DNA test.
Vid 15 månaders ålder flyttade Elza ut på foder till en familj där tanken är att hon ska bli terapihund åt dottern i familjen, vi behöll avelsrätten till en kull och hösten 2022 föddes J-kullen.
I F-kullen född 2019 sparade jag en Isabellafärgad hane med en härlig liten stubb som kallas Fenix. Utställningar gillar han & han är hälsokollad våren 2020. Han är MPS fri från föräldrarna. Sedan hösten 2020 bor Fenix i en egen familj där han får full uppmärksamhet, vilket han älskar. Han har en dotter ihop med Zazza, ensamma Uggliz som är född i G-kullen.
I G-kullen blev valet självklart att spara ensamfödda bruna tiken Graze, tilltalsnamn Uggliz, hemma ihop med mamma Zazza.
Hittills är jag supernöjd med henne och hon har blivit champion 2022 i Danmark, Finland och Sverige och CIB (Internationell Utställningschampion) 2023 samt har två Nordic Dogshow Cert i Sverige. Vid en ålder på 1år och 8 dagar gick hon ett finfint BPH! Nu väntas bara hälsokoll så är hon genom "nålsögat"!
I H-kullen föll valet på en av de svarta kortsvansade tikvalparna som Zazza födde i en kull om 9st.
Harriet som hon heter har allt jag vill ha i en TB; en härligt lovande exteriör och fantastiskt temperament med en mjuk sida. Allting ser lovande ut och jag ser fram emot att se henne växa upp! Vi har bland annat blivit grupplacerad flera gånger på inofficiella valputställningar i stark konkurrens och i september 2021 blev hon av flera fina terriers BIS 3 Valp 6-9mån för domare Inger Hansson, terrierdomare i Sverige som lovordade min baby! Hon har dessutom plockat ett certifikat & BIM i Sverige samt cert & BIR i Finland.
I samma kull valde jag att spara en hane också, Herbert, som är svart med lång svans. Tyvärr fick han problem och kastrerades.
I I-kullen valde jag att spara två valpar; en av de stubbsvansade, UffE, som kom att bo hos fodervärd Anna Eriksson i Gävle med pappa SvennE, tyvärr kommer inte UffE gå i avel.
Sen valde vi att spara en av de långsvansade också, Toker, som bor hos familjen Bohman i Björklinge, vi sparade avelsrätten på Toker. I I-kullen har även Z-D I Am Sleepy "Abbe" visat framfötterna genom att bli SVENSK UTSTÄLLNINGSCHAMPION. Även kullbror Z-D I Am Sneezy är utställd med Cert & BIM.
I J-kullen valde jag att spara den isabellafärgade tiken Jozette, till vardags kallad Znooza, hemma. Hon blev BIS valp-placerad 2 gånger 2023, BIS 4 Valp i Norrköping juni och BIS 3 valp i Leksand juni. Numera har hon också 4 cert och BIM i Sverige.
I K-kullen valde jag att spara avelsrätten på den stubbsvansade hanen Kalle Koriander, han bor hos Margareta Danielsson som haft flera hundar från mig. Dessutom blev det så att 2 kullsystrar blev sparade så Kiwiz Kryzmynta är kvar i Skultuna hos mamma Doriz och Karroz Kamomill här hemma med pappa Astro.
I L-kullen valde jag att spara ena tikvalpen, Lattjo Loviz, som är isabella och född med avsaknad av svans.
Om raserna & avel
Målet med min uppfödning är att bibehålla dess härliga mentalitet, rastypiska exteriör och fortsatt friska hälsan hos brassarna och Manchesterterriern. Jag deltar aktivt på utställningar med mina hundar och ställer ut både i Norden och Europa.
Jag ögonlyser också alltid mina avelsdjur innan avelsdebut. De kollas även för patella i samband med ögonlysningen och testas för MPS. Manchesterterrier är en mycket frisk ras utan några hälsoprogram. VonWillenbrandts (mild blödarsjuka) finns i rasen, men i mycket liten utsträckning. DNA-test för sjukdomen finns framtaget.
Hinner jag så går hundarna också BPH, Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund, innan avel.
En Brasileiro är en väldigt aktiv nyfiken ras med oanade krafter som vill vara nära sin familj. De kan användas till agility, freestyle och lydnad samt massvis med andra aktiviteter. Rasen är oerhört anpassningsbar och arbetsvillig så det enda som kan stoppa dem är ägarens egna begränsningar. De är en utmärkt sällskapsras men alla hundar, oavsett ras, storlek och ålder, gillar och mår bra av all form av mental träning. Samma gäller för Manchesterterriern.
Med mina hundar kör jag allra mest utställningar men provar även agility, viltspår, sök etc. De tycker allt är roligt, bara matte eller husse är med!
Mina hundar och valpar äter Monster mat och Mush. Hundarna är försäkrade i Svedea och en egen försäkring följer med hundarna vid köp av valp/hund från samt valppaket från både Monster & Svedea.
Är det något man undrar så är jag bara ett mail eller telefonsamtal bort!