Rasen

Samt Årets Show Brasse, Junior Brasse

Arbetande Brasse och Veteran Brasse 2019

Årets Terrier Brasileiro

Uppfödare 2019

Uppfödardiplom x 2

Enda uppfödaren i Sverige av Terrier Brasileiro

Bakgrund/Rasbeskrivning

 

Terrier Brasileiro är en blandning av olika raser. Ingen vet med säkerhet vilka, men de starkaste banden går tillbaka till bland annat jack russell terrier, slät foxterrier och pinscher. Man tror även att det till viss del kan finnas chihuahuas och små inhemska brasilianska hundar med.

 

I Brasilien används Terrier Brasileiro främst som råttjägare, vakthund (skällande - ej bitande), vall- & herdehund och såklart som lojal vän. De väljer gärna en i flocken att ty sig till och går utmärkt ihop med resten av flocken. De används gärna även vid spårning. Det är en tilltalande ras som är oerhört anpassningsbar efter sin ägare, den är inte tvungen till aktivering men jobbar gärna om tillfälle ges.

 

Terrier Brasileiro har varit etablerad i Brasilien i över 100 år, första rasstandarden skrevs 1964. FCI, den internationella kennelklubben, godkände rasen 1995. Terrier Brasileiro är fortfarande en ny ras i Sverige, den första registrerades här 2007. Sedan dess har över 400 Brasileiros registrerats i Sverige. Och allt eftersom intresset för rasen växer och valpar föds så breddas avelsbasen, bl a genom samarbete mellan uppfödare i olika länder där importer blir ett viktigt avelsverktyg i strävan efter att hålla rasen frisk och exteriört typlika.

 

Helhetsintrycket ska vara en medelstor välbalanserad kvadratisk smidig hund med en fast inte för grov kropp med mjuka runda linjer som skiljer rasen från släktingen slät foxterrier.

 

Färgen är alltid trefärgad med svart, brun, blå eller isabellateckning där ögon- och nosfärg är i harmoni med grundfärgen, dvs en brun/blå/isabella har inte svart nos samt ögonen kan gå från grönblått till brunt samt bärnstensgulbruna. Vikten ligger ungefär runt 10kg, dvs individer finns som ligger under eller över.

 

Svansen kan vara både lång, kort, stubb & avsaknad av svans. Vid registrering av valpar ska svans uppges, LS=Lång svans, KS=kort svans, ST=stubb samt AS=Avsaknad av svans. Tills 15/6-18 var kupering tillåtet så de blev registrerade med KUP och kunde inte ställas ut. Numera är kupering förbjudet i Brasilien. 

 

När en Brasileiro visar glädje så används hela kroppen, även de med svans rör på kroppen!

Historik


Terrier Brasileirons ursprung är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasen godkändes internationellt 1964. 1994 var rasen representerad på World Dog Show för första gången och rönte stort intresse av allmänheten. I Finland väcktes intresset och hundar började importeras till Europa. 2007 fick rasen utställningsrätt i hela norden när Nordiska Kennelunionen godkände rasen.


Användningsområde

 

I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund, herdehund och

varnande vakthund. Då den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många delar av hundsportandet. Rasen har bland annat funnits representerad i Brasiliens VM-lag i agility.

 

Egenskaper & Mentalitet

 

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar. Den ska passa in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande.

 

Storlek och utseende

 

Färgen är alltid trefärgad, det vill säga vita med svart, brun, isabella eller blå teckning. De har dessutom så kallade tantecken (bruna markeringar).

Storleksmässigt är den medelstor.

Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm.

Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt.

Ungefärlig vikt 10kg.

 

Pälsvård

 

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort utan underull. Vid kallt väder och lång utevistelse kan täcke behövas.

 

Hälsa & temperament

 

Terrier brasileiro är en frisk och sund ras som lever länge, de har en känd rasbunden sjukdom.

Se mer information längre ner.

 

Det är enbart en rekommendation av rasklubben att uppfödare ögonlyser och kontrollerar patella på sina avelsdjur. Detta är inte för att det finns  problem i rasen utan för att förebygga. Klubben rekommenderar också uppfödare att bedriva sin avel så man inte dubblar bärare av MPS med varandra. Genom DNAtest har man fått koll på sjukdomen och man rekommenderar uppfödare att även kolla MPS status på sina avelsdjur.


Som valpköpare är det därför viktigt att själv kolla upp uppfödare och dess avelsdjur. Jag kollar alltid upp mina hundars ögon, knän samt status på MPS. Jag avlar dessutom bara på hundar med utmärkt temperament då arvet från föräldrarna är grundstenarna för en frisk glad valp.

 

 

MPS (Mucopolysaccharidosis typ VII)

 

MPS är en metabolisk sjukdom som påverkar skelettet. Typen som finns hos TB är känd för att orsakas av en mutation i en gen (GUSB). Hos brasiliansk terrier manifesterar sjukdomen som en allvarlig skelettdysplasi där valparna inte kan gå ordentligt på grund av deformerade ben och leder.

Drabbade valpar måste avlivas. Eftersom man är tvungen att avliva en sjuk valp relativt snabbt efter födseln innebär detta att en valpköpare aldrig kan få en sjuk valp, en vuxen hund kan aldrig bli sjuk i MPS.

Sjukdomen ärvs på ett autosomalt recessivt sätt. Enda gången men kan få drabbade valpar är när man parar två stycken hundar som bär på MPS-genen.


Är man osäker på hundens stam kan man testa om den är bärare eller inte, läs nedan hur du kan gå till väga.  

En hund som är anlagsbärare är alltså inte sjuk men den bär på MPS-genen. Ihop med en som är kollad clear/fri från MPS kan en bärare användas i avel.


Man beställer hem ett testkit från ett labb (finns flera olika på marknaden) och efter någon vecka kommer det hem i brevlådan. Testet innehåller två topsar som man skrubbar insidan av hundens kind. När topsen torkat lägger man tillbaka det i kartongen och fyller i hundens uppgifter samt skickar tillbaka dem till labbet man beställt kittet ifrån. Det tar ca en månad innan man får provsvaren per mail eller via inlogg på labbets sida. 


Nära 30 % av de testade hundarna är anlagsbärare och forskare tror att runt 24% av hela populationen är anlagsbärare.

 

Finska rasklubben för brasiliansk terrier har en lista på de hundar som genomgått testet.

 

För att se listan, klicka här: brasilianterrierit.weebly.com/mps-lista.html

Copyright @ Zoli-Dares Kennel All Rights Reserved

2007-2020